Visuele beoordeling van een deurblad

Positie t.o.v. het deurblad voor de beoordeling

Voor de beoordeling van visueel herkenbare fouten is het van belang om op een "standaard" manier naar het deurblad te kijken. Deze wijze is het weergegeven in tekening 1. Nog niet afgehangen deuren worden op zelfde wijze beoordeeld.

De beoordeling wordt gedaan op een afstand van minimaal 1 m van het deurblad en niet meer dan 1,5 m. Het hoogtepunt voor de beoordeling ligt tussen de 1,5 en 2 m, bij voorkeur loodrecht op het deuroppervlak. Deze hoek mag variabel zijn mits het strookt met het "normale" gebruik van de ruimte in relatie tot het deurblad. Een hoek groter dan 45 graden wordt als "normaal" gezien. Zie tekening 2.

De beoordeling moet of bij daglicht, of bij de normaal gebruikte verlichting in de ruimte uitgevoerd worden. Strijklicht, fel zonlicht of directe belasting door kunstlicht zijn niet geschikt voor een objectieve beoordeling.

Alle aanduidingen/markeringen van eventuele gebreken of fouten aan het deurblad dienen voor de beoordeling verwijderd te worden. (restanten van stickers, omcirkeling van een gebrek etc.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te beoordelen aspecten bij de visuele beoordeling van een deurblad

Bij het beoordelen van een deurblad moet de door de fabrikant en afnemer overeengekomen kwaliteiten beoordeeld worden. Dit kan ondersteund worden door bemonstering door de fabrikant of afnemer, technische documentatie en verkoopondersteunde documentatie. Deze dienen als basis voor de beoordeling.

Bij de visuele eisen aan een deurblad wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende vlakken.

 

 

A= Niet direct zichtbare vlakken
B= Direct zichtbare zijvlakken
C= Direct zichtbare hoofdvlakken

De bovenkant van een deur wordt standaard gezien als een A-vlak. De onderkant van een deur wordt nooit visueel beroordeeld, tenzij de bouwsituatie daartoe aanleiding geeft.

Visuele eisen

OmschrijvingEisen & Criteria
Schuursporen:Schuursporen op vlakken C zijn niet toegestaan. Schuurpsoren die geen opvallende (af)tekeningen achterlaten zijn op de vlakken A & B wel toegestaan.
Scheurtjes:Scheurtjes in de vlakken B & C zijn niet toegestaan. Kleine scheurtjes op de vlakken A zijn wel toegestaan.
Houtvezels:Houtvezels moeten volledig afgedekt worden door een gesloten verffilm.
Lijm:Na verwijdering van lijmresten zijn deze op zichtbare plaatsen niet meer visueel waarneembaar.
Montage van de glaslatten:Vastnagelen en/of vastschroeven is toegestaan. De nagels en schroeven mogen niet roesten en worden schoon en droog aangebracht.
Visbekjes & verbindingen:Visbekjes bij de verbindingen zijn toegestaan.
Kopshout & kopse kanten:Scheurtjes in kopshout en kopse kanten zijn met een daarvoor geschikt middel gestopt/geschuurd en navenant behandeld
Mechanische indrukkingen:Indrukkingen op de vlakken B & C zijn niet toegestaan.
Toplaag, geldt alleen voor binnendeuren:De toplaag moet de onderliggende dekplaat volledig overlappen. (aftekenen van de onderliggende laag door de toplaag heen is op de vlakken B & C niet toegestaan).
Beëindiging kops-langshout van de zijkanten van het deurblad: Lijmresten zijn niet toegestaan. De kantafwerkingen moeten schoon geprofileerd (hout) dan wel strak gefreesd zijn (folies).
Verfbehandeling (grondverf) Verbehandeling (transparant):Verfzakkers en onregelmatigheid in laagdiktes zijn niet toegestaan.
Verschil in kleur en glansniveau:Visueel herkenbare, niet houtsoort gerelateerde, opvallende kleurverschillen zijn niet toegestaan. Verschillen in glansniveau zijn beperkt toegestaan.
Aftekenen van rand- en vulhout:Aftekenen van rand- en vulhout is beperkt toegestaan.
Hout(nerf)structuur bij dekkend afgewerkte oppervlakten:Aftekening van houtnerven en poriën is toegestaan.
Aftekening van paumelles:Aftekening van de schacht van de inboorpaumelle bij de opdekdeuren op vlak C is niet toegestaan.


 

⚪ WIJ STAAN KLAAR!

HelpDesk open t/m 21:59 uur

06 203 242 76

Email: info@deurmarkt.com

 

Live Chat Deurmarkt.com

Start chat -24/7 direct contact

☑️OPRUIMKELDER

Aanbieding binnendeuren korting

Uitgebreide showroom centraal in NL

Deurmarkt.com ligt direct aan de A50 in Heerde! 

Locatie Deurmarkt.com Nederland Heerde


Showroom & magazijn
Kamperzijweg 6
8181NC Heerde

© 2012 - 2024 Online binnendeuren | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel